Un tipus curiós aquest holandès que acaba d’arribar a Dakar. Es diu Berman, té 54 anys, és periodista de formació i membre del Partit Socialista al Parlament Europeu. Ens ha explicat que havia sigut corresponsal freelance a Paris i Moscou per RNW abans d’embarcar-se en política. Avui és el cap de la Missió d’Observadors de l’Unió Europea per les eleccions al Senegal 2012, després d’una anterior missió a Afganistán. No és la primera vegada que em creuo amb observadors internacionals, però si que aconsegueixo que m’expliquin el perquè serveix la seva feina, fins a on poden arribar i qui paga les factures de tants sous, hotels i desplaçaments.
Gairebé 100 observadors europeus es desplaçaran els propers dies per tot el país per valorar si els candidats tenen un accés igualitari als mitjans de comunicació, si les urnes estan ben distribuides, si s’obre i es tanca els centres electorals als horaris previstos o si el recompte de vots és correcte. També ha deixat clar que les factures les paguen els europeus, que no es desplacen mai sobre el terreny si l’Estat en qüestió no els convida i que únicament faran una llista de recomanacions una vegada finalitzat el procés. El procés democràtic és un aprenentatge continu, penso jo, i les recomanacions, només uns apunts per millorar els propers exercicis. En aquesta línia anava ell i el meu cap, però no pels col·legues africans.
Els periodistes africans estaven ofesos. Una per tenir un europeu vigilant un proces electoral intern. Un senegalès a la sala ha demanat a Berman si els africans són invitats a observar les eleccions europees. I dues, pel to didàctic usat per l’holandès. Quan Berman ha demanat a “mes enfants” si no volien fer més preguntes, més d’un s’ha emprenyat i ha alçat la veu. Amb només 50 anys d’independència, pels països de l’Àfrica de l’Oest, el colonialisme és una ferida que no s’ha tancat.
Això si, europeus i africans ens hem llençat a un buffet fantàstic en l’hotel més car de la ciutat abans que tot comenci a escalfar-se.
Leave a Reply